
AWARD NO. 271 
Case No. TCU-39-E 

SPECIAL BOARD OFADJUSTMENT NO. 605 __-- 

PARTIES ) Penn Central Company 
TO THE ) and 
DISPUTE ) Transportation-Communication Employees Union 

QUESTION 
AT ISSUE: To avoid loss of protection or any part 

thereof under Article IV, was Ti. L. Fctty, 
a displaced protected employee, ;zho was 
unable to obtain a position which did not 
require a change in residence (within 30 
miles), obligated to acquire the highest 
rated position available to him requiring 
a change in residence (more than 30 miles 
distant)? 

OPINION 
OF BOARD: Claimant was displaced from his position as Agent at 

Lancaster, Ohio, by a supervisor who voluntarily exer- 
cised his seniority to return to the bargaining unit. 

Claimant's Lancaster rate was $606.72 per month. Be exercised 
seniority to obtain a relief position at Zanesville, Ohio, 43 
miles from his residence. It paid $517.96. 

The letter agreement between the parties which is 
attached to the February 7 Agreement provides that if supervisors 
exercise tiieir seniority rights to return to their craft, employees 
shall not be "adversely affected with respect to compensation... 
rights and privileges." It is plain that this excepts the volun- 
tary return of supervisors to the unit from the effects of Article 
IV, Section 3. 

It is agreed that tlnere were no positions within "30 
normal travel route miles" available to Claimant. But there were 
two positions paying higher rates than the Zanesville job which 
Claimant could have obtained by exercise of seniority. One of 
them had a rate of $618.76. 
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Carrier contends that Claimant was obligated to take 
t‘ne highes-t paying position available to him. He cannot take 
the lowest paid position, according to Carrier, and expect to 
retain his guaranteed rate. The Organization maintains that 
Claimant was entitled to exercise his seniority to obtain any 
position at all, where one was not available witlnout "a change 
of residence (within thirty miles).” 

Article IV, Section 4, provides: 

If a protected employee fails to exer- 
cise his seniority rights to secure another 
available position, which does not require 
a change in residence, to which he is 
entitled under the working agreement and 
which carries a rate of pay and compensa- 
tion exceeding those of the position he 
elects to retain, he shall thereafter be 
treated for the purposes of this Article 
as occupying the position which he elects 
to decline. 

If an employee obtains a position not requiring a 
change of residence, he retains his protected compensation. If 
he fails to utilize his seniority to obtain such a position, or 
voluntarily bids into a lower position elsewhere, he does not 
retain his guarantee. 

The Organization bases its case on the fact that Claim- 
ant had nowhere to go except to a location requiring a change in 
residence. When this is so, the Organization contends, any posi- 
tion he selects is sufficient to preserve his compensation. 

However, Claimant was not in fact required to change 
his residence. He did not do so. He continued to maintain the 
same residence as he had when he occupied the Lancaster position. 
He has therefore transformed the question of whether or nothe 
was required to move from the theoretical to the practical. In 
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his case, under the given circumstances, no chanqe in residence 
was required, for if it had been he would have been obliged to 
move and he would have done so. 

Significantly, Article IV, Section 4. does not refer 
to positions more than 30 miles from an employee's residence, 
but refers to the requirement to move. The 30 miles is expressed 
in a special way in the Interpretations of November 24, 1965. 
The provision cannot be read to mean that a change in residence 
is required if an employee shows by his actions that it is not 
required. By staying put, Claimant has resolved the issue even 
though it thereby may leave it unresolved in other cases and it 
can be given no universal application. 

The language on Page I.1 of the November 24 Interpre- 
tations is couched in the negative: If it is 30 miles or less, 
an employee "will not be considered as being required to change 
his place of residence," but it does not explicitly say when that 
is required. Since Claimant did not move, he properly exercised 
his seniority rights to secure another available position upon 
being displaced, which did not require his change in residence. 
He is therefore entitled to continuation of his guaranteed 
compensation. 

AWARD 

The Question as presented assumes facts 
not in evidence. The answer to the Ques- 
tion is that Claimant is a protected 
employee who is entitled to preservation 
of his normal rate of compensation, pur- 
suant to Article IV, Section 1. 

Dated: 
Washington, D. C. 

Neutral Member 

November 16, 1971 
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