
SPZCIAL SOARD OF ADJUSTXENT NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railroad Signalmen 
TO ) and 

DISPUTE ) ToLedo, Peoria and Western Zailroad Company 

QUESTION “Claim of the General Committee of the Srotherhood :f 
AT ISSUE: Railroad Signalmen on the Toledo, Peoria 6 wescsrn Railroad 

Company: 

That Hr. K. C. Carl, whose protected rate of pay under :he 
February 7, 1965 Agreement is that of Tescman Inspector, was 
advised that effective Yay 4, 1978, hia rate of Pay would be 
reduced to that, of Signal Maintainer because he failed to bid 
owhigher rated position, nov requests that the protected rate 
o’f Pay be paid, beginning Yay 4, 1978.” 

,.I 
OPINION Claimant was a protected employee under the February 7, 1965 
OF BOARD: Agreement. In April of 1978 he was receiving the rate of pay 

of Testman-Inspector and occupying the position of Signal 
Maintainer, residing in Piper City, Illinair with hia assigned headquarters 
at Gilman, Il.linois. On April 24, 1978 Carrier advertised the position of 
Testman-Inspector vith headquarters at El Paso, Illinois and Claimant did not 
bid on the araignment. The position vae assigned to a junior employee. 
Subsequently, on Xay 5, 1978 Claimant was notified by Carrier that due to his 
failure to bid on the higher rated position his protected rate would be 
reduced and that thereafter he would be paid the rate of the position he was 
assigned to: Signal Haintainer. Following this, Petitioner informed the 
Carrier that Piper City is forty-three miles from El Paso and the the new 
position of Testman-Inspector would have required Claimant ‘co change the 
location of his reridence. Carrier disagreed. 

There is no dispute on the facts in this matter. The sole 
issue herein is whether a change in residence was required under the 
prevailing circusstances. Petitioner had taken the position, throughout :he 
handling of this dispute. that: “Of course, any distance greater than thlrcy 
miles must constitute a change of residence under . . . . the February 7, 1965 
Agreement .‘I Carrier disagreed with this position. 

Article IV, Section 4 of the February 7, 1965 Agreement 
provides : 

“If a protected employee fails to exercise his senioricy 
rights to secure another available position, vhich does 
not require a change in residence, to which he is 
entitled under the working agreement and vhich carries a 
rate of pay and compensation exceeding chose of the 
position he elects to retain, he shall thereafter be 
treated for the purposes of this Article as occupying the 
position which he elects to decline.” 



-2- 

Further, the intemretation of Article III, Section 1 
developed in Xovember of 1965 provides in pertinent part as follows: 

“When changes are made under Items 1 or 2 above which do 
not result in an employee being required co vork in 
excess of thirty normal travel route miles from the 
residence he occupies on the effective date of the 
change, 3uch employee will not be considered as being 
required to change his place of residence unless 
otherwise agreed.” 

? 
The issue in thir dispute has been before this Board in a 

substantial number of prior disputes. The approach generally taken has been 
to construe Article IV, Section 4, and the interpretation, as being couched 
in the negative. Thus, the conclusion was reached that if the change 
required a move of thirty miles or less an employee would not be considered 
as being required to change hir place of residence but the language does not 
explicitly say when chat would be required (Award 271). However, no specific 
stand3rds Save been established on this count. The Board 30 far has raid 
that seventy miles (Award No. 1341, a hundred miles (Awerd No. 398) and 
greater distances have been sufficient, per se, to require chenge of 
residence. We are now arked whether forty-three miles is in the same 
category. 

First, ve muat reject the theory erpoused by the Organization 
that any distance over thirty miles, under Article IV, Section 6, require3 a 
change of residence. Had the parties decided to promulgate such a standard 
they could easily have done so since such specific standards have been 
included in other crafts’ agreements. Clearly, the Board ha3 no authority to 
establish a rule vhich the parties have failed to negotiate. We mat take 
the position chat each case must be evalueted on its particular facts. 

A reviev of the facts presented in this dispute reveals no 
convincing evidence which would establish that a change in residence was 
necessary had Claimant bid on the position at El Paso. Thus, Petitioner’s 
position relies solely on the forty-three miles commute, per se. Forty-three 
miles, as we view it, is marginal. An hours catmute vould not necessarily 
require a ‘change in reridence. In fact, such cwsaute is quite cosmron 
throughout the business world. However, under some circtmxstances, such 
distance could require such a change. No circtlnstances establishing that 
necessity were presented in this case. Thus, under the facts presented in 
this dispute, the forty-three miles, per ae, does not support Petitioner’s 
position. 

Claim denied. 

I. M. Lieberman 
Neutral Member 

Dated: J “.- p- y] y 


