
AWARD NO. 446 
Case~No. CL-136-W 

SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES Brotherhood of Railway, Airline and Steamship 
TO THE Clerks, Freight Handlers, Express and Station 
DISPUTE 

; 
Employes 

and 
) The Atchison, Topeka and Santa Fe Railway Company 

QUESTIONS 1. Did the Carrier violate Article II, Section 
AT ISSUE: 1 of the February 7, 1965 Mediation Agreement, 

as amended effective January 1, 1980, when it 
suspended the protective status of J. P. Hill, 
Jr. for allegedly failing to submit a proper 
notice of availability pursuant to Rule 14-B 
of the Clerks' Agreement? 

2. Shall Claimant J. P. Hill, Jr. now be restored 
to the status of a protected employe and 
compensated for his protective guarantee 
beginning with the month of February, 1984? 

OPINION 
OF THE BOARD: Claimant J. P. Hill, Jr. was a Class III employee 

with 32 years of service. Effective January 13, 

1984, his regularly assigned Janitor position was abolished at 

San Angelo, Texas. Claimant was considered unfit for a Class I 

position. On the same day, Claimant sent the following telegram 

to the Plains Division Superintendent. 

"Account job as janitor San Angelo Position 6121 
abolished date please advise if any job available 
that can displace on or other position that 
company desires me to work on. Assume will be 
eligible for protective benefits if not used 
after vacation of Feb 3, 1984. Please confirm. 
H-61. 

"J. P. Hill, Jr. 467-20-8068" 

The Carrier did not respond to Claimant's January 13, 1984 

communication. 
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Subsequently, the Carrier denied Claimant's protective 

benefits, alleging that Mr. Hill failed to notify management of 

his availability as required by Schedule Rule 14-B. 

We disagree with the Carrier's justification for 

denying benefits. Claimant sent the January 13, 1984 telegram to 

an appropriate Carrier official. The telegram adequately' 

notified the Carrier that Claimant was available. Such messages 

need not be couched in any special language to constitute 

effective notification. 
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The Answers to Questions 1 and 2 are "Yes." 

John B. LaRocco 
Neutral Member 

Dated: July 29, 1987 
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