
AWARD NO. 449 
Case No. CL-131-W 

SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railway, Airline and Steamship 
TO THE Clerks, Freight Handlers, Express and Station 
DISPUTE ,' Employes 

and 
The Atchison, Topeka and Santa Fe Railway Company 

QUESTIONS 1. Did the Carrier violate the provisions of the 
AT ISSUE: the February 7, 1965 Mediation Agreement as 

amended effective January 1, 1980, when it 
suspended the protection of the Claimants 
listed herein because they submitted notice 
under the provisions of Rule 17-C(6)? 

2. Shall Carrier be required to restore Claimants 
listed below to protected status with all 
rights unimpaired and to compensate them for 
their loss of protective benefits from date 
Carrier suspended their protective status? 

N. Cummings D. F. Allen 
S. E. Gammill J. A. Ethridge 
D. W. Moore D. E. Squires 
J. J. Clarke J. E. Bordier 
M. K. Rowe D. W. Sullivan 
S. K. Saavedra S. Keating 
Y. S. Stubbs J. C. Vasquez 

OPINION 
OF THE BOARD: All Claimants are covered by the February 7, 1965 

Job Stabilization Agreement as amended effective 

January 1, 1980. Each Claimant was affected by a job abolition 

either directly or as a result of a chain of displacements. 

Since Claimants were unable to hold regular assignments on their 

seniority district, they assumed off-in-force-reduction status. 

Thereafter, each Claimant filed a Rule 17-C(6) application which 

restricted each Claimant's availability for recall. Upon filing 

the application, the worker was not subject to recall but would 

work as unassigned employees on short vacancies throughout the 



AWARD NO. 449 
Case No. CL-131-W 

seniority district. According to the final clause of Rule 17- 

C(6), employees may file bids for bulletined vacancies. Rule 17- 

C(6) provides: 

"Off-in-force-reduction employes who serve 
written notice that they will work as unassigned 
employes only, and who have a Rule 14-B notice of 
availability on file for short vacancies at all 
points on their seniority district will not be 
subject to recall. Written notice of this 
election must be filed with the designated 
official, with copy to the Division Chairman. 
Such notice may be withdrawn by giving ten day's 
written notice to parties receiving original 
notice. Such employes may file bids for 
bulletined vacancies in their seniority district, 
while not subject to recall under this rule.” 

The Carrier suspended the protective benefits for Claimants as 

soon as they filed the Rule 17-C(6) application. The Carrier 

relies on the pertinent portion of Article II, Section 1 which 

states: "The protected status of an employe who fails to obtain 

Or retain a position available to him in the exercise of his 

seniority rights in accordance with existing rules or agreements 

. . . will be suspended..." 

In Award No. 444, this Board ruled that the Carrier 

could not automatically suspend protective benefits for an 

employee merely because the clerical worker filed an application 

restricting his availability under Rule 17-C(2). Since the March 

19, 1976 Letter Agreement preserved Claimants’ rights (as well as 

their obligations) under the February 7, 1965 Agreement, the 

event triggering suspension of benefits is the availability of a 

position that but for the Rule 17-C application, the employee 

would have been able to obtain. Indeed, Claimants may very well 
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bid on and be awarded the first available position arising after 

the filing of their Rule 17-C(6) application. 

In its submission, the Carrier alleged that at the 

time Claimant Cummings made his Rule 17-C(6) filing, there were 

forty-five workers junior to Claimant Cummings holding regularly 

assigned positions. If Claimant Cummings had been able to obtain 

a position in the absence of his Rule 17-C(6) filing, the Carrier 

was entitled to suspend his protective benefits. 

For the reasons more fully set forth in Award No. 444, 

we find that the Carrier violated the February 7, 1965 Agreement, 

as amended. With regard to the remedy, we must remand Question 2 

to the property to determine when each Claimant, either by his 

own volition or through operation of Rule 17-C(6), did not obtain 

an available position. 

AWARD 

The Answer to Question 1 is "Yes." Question 2 is remanded to the 
property in accord with our Opinion. 

John B. LaRocco 
Neutral Member 

Dated: July 29, 1987 


