
AWARD NO. 493 
CASE NO. CL-174-w 

PARTIES- ) Transportation-Communications International Union 
TO THE 
DISPUTE ; and 

Atchison, Topeka and Santa Fe Railway Company 

ORGANIZATION'S QUESTIONS AT ISSUE: 

1. Did Carrier violate the provisions of the February 7, 
1965 Mediation Agreement, as amended effective January 
1, 1980, when it failed and/or refused to properly 
compensate D. E. Frederick protective benefit make-up 
allowance? 

2. Shall the Carrier now be required to compensate Claimant 
Frederick the proper make-up allowance for the months of 
September, October, November, December, 1989, January, 
February, and March, 19907 

CARRIER'S QUESTIONS AT ISSUE: 

1. Did Carrier violate the provisions of the February 7, 
1965 Mediation Agreement, as amended, effective January 
1, 1980, when it computed his protected payments for 
September, October, November, December 1989, January, 
February, and March 1990 at the lower protected rate? 

2. Shall Carrier now be required to compensate Claimant 
Frederick makeup allowance for the months of September, 
October, November, December, 1989, January, February, and 
March 1990t 

OPINION OF 
TNE BOARD: Claimant, a protected employee under the February 

7, 1965 Job Stabilization Agreement, as amended on 

January 1, 1980, has a monthly protected rate of $2,981.02. During 

the period from September, 1989, through March, 1990, Claimant was 

in off-in-force reduction status. 

From September 1, 1989 through December 22, 1989, Claimant 

protected extra work in the Building Superintendent's Department at 
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Topeka, Kansas. All covered clerical positions in this Department 

are governed by Article VII, Section 1 of the 1986 National 

Clerical Agreement which set special, lower pay rates for service 

and intermodal positions. On several days, Claimant assisted 

exempt employees in constructing shelves for the law library and 

moving books in the law library. While there was a factual dispute 

as to whether these tasks constitute service work, on most days, 

Claimant relieved janitors , and thus, he performed custodial duties 

which is recognized as service-type work. 

After December 22, 1989 (and through March 5, 1990), Claimant 

did not perform any service for the Carrier. 

During the months covered by this claim, the Carrier paid 

Claimant a monthly protected rate lower than $2,981.02 because it 

deducted subsequent general wage increases applied since November 

30, 1985. The Carrier justified the lower protected rate by 

raising the August 19, 1986 Side Letter to the April 15, 1986 

National Agreement. 

The Side Letter provides for dual (old and new) protected 

rates. Under the Side Letter, the protected rates are maintained 

in tandem but the benefits paid under the old protective agreement 

rate are applied to employees working on a position subject to 

Article VII, Section 1. In this particular case, Claimant was 

never assigned to a position within the ambit of Article VII, 

Section 1. He may have periodically performed work best described 

as "service" work, but the work was still extra work for the 

purposes of Claimant's protection. Thus, Claimant never attained 
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an old protected rate under the August 19, 1986 Side Letter since 

he never worked on a "seTVice type position." If the Side Letter 

was applicable to extra work, the Carrier could simply compel 

protected employees to perform one day of custodial chores and then 

lower their protected rate. The purpose of the tandem protected 

rates established by the August 19, 1986 Side Letter was to protect 

service type employees from receiving duplicate payments, that is, 

from receiving both a lump sum payment in lieu of a percentage wage 

increase in addition to receiving a makeup allowance under a 

protective arrangement. 

AWARD 

1. The Answer to the Organization's First Question at Issue 
is Yes. 

2. The Answer to the Organization's Second Question at Issue 
is Yes. 

3. The Answer to the Carrier's First Question at Issue is 
Yes. 

4. The Answer to the Carrier's Second Question at Issue is 
Yes, 

Dated: September 29, 1992 

John B. LaRocco 
Neutral Member 
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