
AWARD NO. 503 
CASE NO. SG-45-W 

NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railroad Signalmen 
TOTHE 
DISPUTE i and 

) 
) Union Pacific Railroad Company 

QUESTION AT ISSUE: 

Is Carrier’s use of non-covered employees to perform work covered by the 
Signalmen’s Agreement considered a “transfer of work’ as that term is used in Article 
III, Section 1 of the February 7, 1965 Agreement? 

OPINION OF 
THE BOARD: On May 2,1991, the Carrier tendered the Organization written notice of 

its intent to transfer work consisting of the wiring of six signal equipment 

houses from the Signal Shop at Pocatello, Idaho, to the Sedalia, Missouri Signal Shop. The Carrier 

cited Article III, Section 2 of the February 7, 1965 Job Stabilization Agreement in its notice. The 

Carrier explained that Signal employees at the Pocatello Shop were burdened with an excess 

workload while the Sedalia Shop had unused capacity. Thus, the Carrier sought to equalize the 

workload between the two shops so that it could more quickly accomplish the wiring work. The 

Sedalia Shop employees performed the wiring work from August 5 through August 8,199l. 

The Pocatello Shop is located on the original Union Pacitic while the Sedalia Shop is located 

on the former Missouri Pacific Railroad territory. The Organization represents employees at both 

shops although signal employees on the former Missouri Pacific are covered by a schedule 

agreement separate from signal employees on the original Union Pacific. 
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Contending that the Carrier violated the applicable scope rule, the Organization initiated and 

progressed a claim to the National Railroad Adjustment Board (NRAB) Third Division.’ At the 

NRAB, the Carrier argued that this Disputes Committee had exclusive jurisdiction to adjudicate the 

claim. In NRAB Third Division Award No. 30722 (Weman), the NR4B deferred any ruling on the 

claim until this Disputes Committee could first ascertain whether it had primary and exclusive 

jurisdiction over the dispute. In Award No. 30722, the Board wrote: 

The instant claim involves invocation by Carrier of the February 7, 1965 
Mediation Agreement between the Parties. It is not a case of first impression. 
Similar claims were presented in Awards 52 and 56 A, B, & C, on Public 
Law Board NO. 4716, involving these same parties. Nothing in this case 
distinguishes it from the prior cases. In Award 52 the Board held: 

While prompt resolution of disputes before Public Law 
Boards is the ultimate goal, such resolution may not be made 
at the expense of adherence to proper procedural and 
jurisdictional considerations. Accordingly, the Board finds 
that, until the ancillary dispute over the Parties’ interpretation 
of the February 7,1965 Agreement is resolved, we must defer 
to the procedures described in ‘Article VII - Disputes 
Committee’ of that Agreement. Should this matter return to 
the Board once the Disputes Committee’s decision has been 
rendered. the Board will. .proceed with a determination of 
the merits of the case under the current Agreement between 
the Parties. 

This Board has exclusive jurisdiction to adjudicate the dispute if the Carriers transfer of the 

wiring work constituted or was associated with an operational, technological or organizational 

change as specified in Article III, Section 1 of the February 7, 1965 Agreement. The first sentence 

’ It is diMcult to conceptualirc the existence of any scope rule violation when the work in dispute was performed 
by covered employees represented by the Organiution. 
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of Article III, Section 1 clearly ties the Carrier’s right to transfer work to a technological, operational 

or organizational change. Sections 1 and 2 of Article III of the February 7,1965 Agreement read: 

Section 

The organizations recognize the right of the carriers to make technological, 
operational and organizational changes, and in consideration of the protective 
benefits provided by this Agmement the carrier shall have the right to transfer 
work and/or transfer employees throughout the system which do not require 
the crossing of crai? lines. The organizations signatory hereto shall enter into 
such implementing agreements with the carrier as may be necessary to 
provide for the transfer and use of employees and the allocation or 
rearrangement of forces made necessary by the contemplated change. One 
of the purposes of such implementing agreements shall be to provide a force 
adequate to meet the carrier’s requirements. 

Section 

Except as provided in Section 3 hereof, the carrier shall give at least 60 days’ 
(90 days in cases that will require a change of an employee’s residence) 
written notice to the organization involved of any intended change or changes 
referred to in Section 1 of this Article whenever such intended change or 
changes are of such a nature as to require an implementing agreement as 
provided in said Section 1. Such notice shall contain a full and adequate 
stannent [sic] of the proposed change or changes, including an estimate of the 
number of employees that will be affected by the intended change or changes. 
Any change covered by such notice which is not made within a reasonable 
time following the service of the notice, when all of the relevant 
circumstances are considered, shall not be made by the carrier except after 
again complying with the requirements of this Section 2. 

Upon careful consideration, this Board tinds that the transfer of wiring work involving just 

six signal equipment houses from one signal shop to another signal shop on the same merged system 

does not constitute an operational or organizational change within the meaning of Article III, Section 

1 of the February 7, 1965 Agreement. Instead, the subject matter of this case is more properly 
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characterized as a possible scope rule violation governed by the provisions in the applicable working 

While the parties to the February 7, 1965 Agreement did not precisely define the meaning 

of an operational change (or for that matter, a technological or organizational change), a change in 

operation inherently connotes an alteration more integral to how work is performed than the transfer 

of a modicum of work from one signal shop to another. In this case, the maturer of performing the 

wiring work did not change and there was no change in how either shop operated. Moreover, the 

record indicates that the Carrier simply reassigned certain work based upon the unused productive 

capacity at the Sedalia Shop. All of these circumstances strongly suggest that the Carrier’s activity 

was not predicated on an operational or an organizational change. 

This Board stresses that it need not definitively define what activity constitutes technological, 

organizational or operational changes. We narrowly hold that evidence of any such change is not 

contained within this particular record. 

Therefore. this Board lacks jurisdiction to adjudicate the claim. 

The Answer to the Question at Issue is No. 

Dated: September 24, 1996 

John B. LaRocco 
Neutral Member 
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