
PUBLIC LAW BOARD NO. 4426 

----_----_~----~~~~-~~~--~---~~--~~~--- 

BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF 
WAY FMPLOYES 

"Organization" 
: 

vs. 
: 

CENTRAL VEZMONT RAILWAY INC. 
"Cal-rier" 

Award No. 14 

STATEMRNT OF CJU: 

Claim of the Brotherhood that: 

(a) Carrier violated Rule 21, Overtime, of the Scheduled 
Agreement between the Brotherhood of Maintenance of Way Employes 
and the Central Vermont Railway effective January 21, 1989, when 
it failed to properly compensate Claimant S. Wing for double 
time, as required. 

(b) Carrier should now compensateClaimant an additional 8 
hours at Foreman's straight time rate of pay as originally 
requested and as required by the Rule. 

OPINION OF THE BOm 

The basic facts are not in dispute. On August 8 and 9, 1990 

Claimant worked around the clock. He began work at 0600 on 

August 8 and worked continuously until 2200 on August 9, 1990. 

This included Claimant working through his normal shift of 0700 ~ 

- 1530 on August 9. Claimant subsequently filed a claim for 

compensation during this period, including double time for work 

during his normal shift of 0700 - 1530 on August 9. Carrier's 

payroll department amended Claimant's payroll sheet so as to 



, 

compensate him straight time for the period between 0700 - 1530 

on August 9. The instant claim was therefore filed on Claimant's 

behalf concerning whether under the Agreement Claimant should 

have been compensated at the straight time or double time rate 

during this period. 

Rule 21 is relevant to this case and states in pertinent 
part as follows: 

Time worked preceding or following and continuous a 
regularly assigned eight hour work period shall be 
computed on actual minute basis and paid for at time 
and one-half rates, with double time computed on actual 
minute basis after sixteen continuous hours of work in 
any twenty-four hour period computed from the starting 
time of the employes regular shift. Time worked in 
excess of twenty-four hours continuous with the 
regularly assigned eight hour work period shall be paid 
for at double time rates. 

The Organization contends that pursuant to the clear and 

unambiguous language of Rule 21 the Claimant was entitled to 

receive the double time rate for his regular shift on August 9. 

More specifically, the Organization argues that as of the start 

of this shift Claimant was working in excess of twenty-four 

hours and that this work was continuous with his regularly 

assigned eight hour work period which began on August 8. The 

Organization further contends that Rule 21 is clear and 

unambiguous in stating that "time worked in excess of twenty-four 

hours continuous with the regularly assigned eight hour work 

period shall be paid for at the double time rate", and that it is 

well settled through precedent that in light of such clear and 

unambiguous Contract language past practice cannot prevail and 

abandoned claims have no precedential value. Moreover, the 
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Organization argues that there has never been a "letter of 

interpretation" agreed to by the Organization, nor signed by 

anyone from the Organization, concerning the application of Rule 

21. Finally, the Organization notes that when the parties' 

Agreement in 1989 was updated no "letter of interpretation" was 

incorporated within that Agreement. 

The Carrier contends that there is a long-standing past 

practice which is controlling in this case. More specifically, 

Carrier contends that the language of Rule 21 in the instant 

Agreement, as well as in predecessor Agreements dating back to at 

least 1944, has been interpreted and applied by Carrier in the 

manner done in this case. Moreover, Carrier maintains that on 

numerous occasions throughout the years the Organization has 

acquiesced in this interpretation. Finally, the Carrier contends 

that a "letter of interpretation" from an Organization official 

in or around 1969 makes clear that the Organization itself agreed 

with Carrier that this was the proper interpretation and 

application of the Rule. 

The Board has determined that the claim must be denied. 

The Board recognizes that the Organization has made a 

thorough and forceful argument in support of its position. 

Nonetheless, not even the Organization's well reasoned argument 

can alter several critical considerations in this case. 

First, the Board concludes that there is arguable ambiguity 

in the relevant language of Rule 23. While standing alone, this 

language certainly could be interpreted in the manner urged by 
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the Organization. It also, however, could reasonably be 

construed in the manner urged by the Carrier. Nowhere in the 

Rule does it expressly state that time and one-half or double 

time is to be paid for a regular w~ork shift. The sentence of 

Rule 21 stating that "[t]ime worked in excess of twenty-four 

hours continuous with the regularly assigned eight hour work 

period shall be paid for at double time rates" therefore could 

arguably be intended to apply to double time being paid only for 

time worked that did not involve a regular work shift. In 

addition, if the intent of the parties was that double time be 

paid for all hours worked after sixteen continuous hours of work ~~ 

from the starting time of the employee's regular shift, 

regardless of whether that time included a second regular shift, 

the parties could have easily stated that without inclusion of a 

sentence concerning what is to occur after expiration of 24 

hours. That the Rule was written in its current form, however, 

gives some indication that the extra wording was intended to 

provide an additional meaning, perhaps that now urged by Carrier. 

In sum, for all of these reasons ambiguity exists in the language 

of Rule 21 insofar as it is applicable to this case. 

Second, the Board notes that the Carrier has made a strong 

argument that in 1969, long before current leadership took 

office, the Organization expressly agreed with the interpretation 

of Rule 21 here urged by Carrier. While it is true that the 

document which purports to contain this agreement of the 

organization is not signed by an Organization official, a 
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careful reading of contemporaneous correspondence from 1969 and 

subsequent years strongly indicates that the document in question 

was in fact authored by an Organization official. 

In these circumstances, the Board concludes that past 

practice must be controlling. In this regard, it is undisputed 

that for many years the relevant language of Rule 21 has remained 

unchanged, and the Rule has been consistently interpreted and 

applied by Carrier in the manner done in this case. There exists 

ample Third Division precedent that in this situation it would be 

inequitable and improper for the Board to now impose a different 

interpretation. 

AWARD 

Claim denied. 

B. A. WINTEd 
Organization Member 

J. B. OVITT, 
Carrier Member 

/ ’ i:,;,,l.L[,L.ip 
S. E: BUCRBEIT, 
Neutral Member 
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