
AWARD NO. 13 
CASE NO. 13 

PUBLIC LAW BOARD NO. 6249 

PARTIES ) BROTRERHOODOFMAINTENANCEOFWAY EMP~YEZS 
TO 1 

DISPUTE ) UNIONPACIFICR+ILROADCOM~ANY(FORMJ~RSOUTHERN 
PACIFIC~~NSPORTATIONC~MP~(J~A~TE~L~E~)) 

STATEMENT OF CJLAIM 

Claim of the System 
Committee of the Brotherhood 
that: 

1. The Agreement was vio- 
lated when on April 15, 1996, 
the Carrier assigned outside 
forces (J. C. Trucking 
Company) to haul roadway 
track equipment (Holland 
Welder No. 05600208) from 
the Beaumont, Texas Yard to 
the Carrier’s property in 
Denver, Colorado (System File 
MW-96-103/BMW 96-197 
SPE). 

2. The Agreement was fur- 
ther violated when the Carrier 
failed to give the General 
Chairman advance written 
notice of its intent to contract 
out the work in question in 
accordance with Article 36. 

4. As a consequence of the 
violations referred to in Parts 
(1) and/or (2) above, Machine 
Operator J. P. Castro shall be 
allowed thirty-two (32) hours’ 
pay at his straight time rate 
and sixteen (16) hours’ pay at 
his time and one-half rate.” 

OPINION OF BOARD 

Without prior notice to the 

Organization, the Carrier utilized a 

contractor to move equipment from 

Beaumont, Texas to Denver, 

Colorado. Beaumont, Texas is on 

the Eastern Lines territory. Denver 

is on the Denver and Rio Grande 

territory. 

Article 36 provides: 

ARTICLE36 

CONTRACTINGOUT 

In the event this carrier plans to 
contract out work within the scope 
of the applicable schedule agree- 
ment, the carrier shall notify the 
General Chairman of the organiza- 
tion involved in writing as far in ad- 
vance of the date of the contracting 
transaction as is practicable and in 
any event not less than 15 days 
prior thereto. 

If the General Chairman, or his rep- 
resentative, requests a meeting to 
discuss matters relating to the said 
contracting transaction, the desig- 
nated representative of the carrier 
shall promptly meet with him for 
that purpose. Carrier and organiza- 
tion representatives shall make a 
good faith attempt to reach an un- 
derstanding concerning said con- 
tracting, but if no understanding is 
reached the carrier may nevertheless 
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proceed with said contracting, and 
the organization may file and 
progress claims in connection 
therewith. 

Nothing in this Article shall affect 
the existing rights of either party in 
connection with contracting out. Its 
purpose is to require the carrier to 
give advance notice and, if re- 
quested. to meet with the General 
Chairman or his representative to 
discuss and if possible reach an un- 
derstanding in connection there- 
with. 

A showing by the Organization 

that employees exclusively per- 
formed the work is not required as a 

condition requiring the Carrier to 

give advance notice of contracting 

out work. As we stated in Award 28 

of this Board, under Article 36: 

*... [Elxclusivity is not a necessary 
element to be demonstrated by the 
Organization in contracting claims.” 
Third Division Award 32862 and 
awards cited therein. 

l * * 

Article 36 makes it clear that ‘lilts 
purpose is to require the carrier to 
give advance notice and, if re- 
quested, to meet with the General 
Chairman or his representative to 
discuss and if possible reach an un- 
derstanding in connection there- 
with.” As has been found. I... the 
Carrier’s failure to give the 
Organization notice of its intent to 
contract the work frustrates the pro- 
cess of discussions contemplated . ...” 
Award 32662. supra. 

But, while the concept of exclu- 
sivity does not apply to contracting 

out cases, under Article 36 the dis- 
puted work must nevertheless be “. . . 

within the scope of the applicable 

schedule agreement . . .” Further, 
the Organization has the burden of 
demonstrating that the work is “... 

within the scope of the applicable 

schedule agreement . . . .” In this 
case, the Organization has not met 

that burden. 
First, had the work been per- 

formed within the boundaries of the 

Eastern Lines, the Organization 

would have been correct that ad- 

vance notice of contracting out the 

work was required by Article 36. 

That kind of work - the transport- 

ing of equipment - would have been 

considered classic maintenance of 

way work and would have been “.. . 

within the scope of the applicable 

schedule agreement . . .” therefore re- 

quiring advance notice of contract- 

ing out as specified in Article 36. 

Second, however, the disputed 

work involved was not work per- 
formed within the boundaries of the 

Eastern Lines. Here, a contractor 

moved the equipment from a point 

within the Eastern Lines territory to 

a point within the boundaries of the 

D&RGW territory. That fact raises 
the question of whether the work 

was ‘*... within the scope of the ap- 
plicable schedule agreement . ..” - 

i.e., the Eastern Lines Agreement 

Third, the question of whether 
the movement of equipment from 
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the Eastern Lines to the D&RGW is 

work ‘I... within the scope of the 

applicable schedule agreement . . . .” 
is not really a contractual question. 
Rather, it is a question of fact. 

Giving the Organization the 

benefit of the doubt, the record is in 

conflict over whether such move- 

ments of equipment are “... within 

the scope of the applicable schedule 
agreement . . . .” According to 

Engineer B. L. Reinhardt, the 

Carrier does not have trucks “... to 

move equipment . . . off company 

property.” Similarly, according to 

Work Equipment Manager D. R. 

Daniels, the Carrier “... never had 

company owned trucks to move 

equipment into, around, or off the 

property.” The thrust of those 

statements is that the kind of work 

claimed by the Organization has not 

been performed by employees covered 
under the Eastern Lines Agreement. 

The employee statements offered 

by the Organization do not suffi- 

ciently demonstrate the opposite. 

The vast majority of those state- 

ments address movements within 
the Eastern Lines territory. But, 

that is not the issue. The issue here 
is the movement of equipment out- 

side of the Eastern Lines to the 

D&RGW. To the extent that the 

employee statements can be read to 

state that they may have moved 

equipment outside the Eastern 
Lines boundaries, that level of proof 

is insufhcient to negate the Carrier’s 

assertion that such has not been 

done. But the burden is on the 

Organization. Based on what is 

before us in this record, we cannot 

find that burden has been met. 

Fourth, Article 22 does not 

change the result. That provision 

states: 

ARTICLE 22 

DUTY TRucas 

SECTION I. - When heavy duty 
trucks assigned to the Roadway 
Machine Department are regularly 
used to transport material, roadway 
equipment, or to handle material for 
maintenance of way gangs in per- 
formance of their work, such trucks 
will be operated by Roadway 
Machine Operators, and the position 
of truck operator will be established 
and will carry the rate as shown in 
rate schedule for heavy duty truck. 

Here there is no sufficient factual 

showing made by the Organization 
that the Carrier’s “... heavy duty 

trucks assigned to the Roadway 

Machine Department are regularly 
used to transport . . . equipment . ..” 

from the Eastern Lines to the 
D&RGW. 

Fifth, Third Division Awards 

31679 and 32791 also do not change 
the result. Those awards do address 

the hauling of equipment and con- 

clude that notice of contracting out 
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was required. However, those 
awards (which involved disputes 

concerning hauling equipment be- 

tween Houston and Kirby, Texas 

and Houston and El Paso, Texas) do 

not discuss the issue presented here 
concerning the hauling of equip- 

ment outside of the Eastern Lines. 

In sum then, there is just not 

enough evidence for us to conclude 

that the transportation of equip- 

ment from the Eastern Lines to the 

D&RGW was “... work within the 

scope of the applicable schedule 

agreement . ..” under Article 36 so as 

to have required the Carrier to give 

advance notice prior to contracting 

out such work. At best, the record 
is in conflict. A record in conflict is 

insufficient to meet the 
Organization’s burden. For that 

reason, this claim shall be denied. 

AWARD 
Claim denied. 

Edwin H. Berm 

Dated: r)?% z, Z?L’bZ 
d 


