
PUBLIC LAW BOARD NO. 6369 

BROTHERHOOD OF RAILROAD SIGNALMEN 

vs. 

THE NATIONAL RAILROAD PASSENGER CORPORATION (AMTRAK) 

Award No. 2 
Case No. 3 

QUESTION AT ISSUE: 

“If the Carrier requires employees covered by the September 13, 1999, 
Agreement to attend meetings or classes such as Training Camp during 
other than regularly assigned hours, are the employees entitled to be 
compensated for such time at their straight time rates as asserted by the 
Carrier or at their time and one-half rates as asserted by the Union?” 

FINDINGS: 

Tl& Board, after hearing unon the v,rhole ___ a r=~owd and all evidence, 6ncl.s that the 
parties herein are Carrier and Employee within the meaning.of the Railway Labor 
Act, as amended, that this Board is duly constituted by agreement of the parties, 
and that this Board has jurisdiction over the dispute involved herein. 

The QUESTION AT ISSUE as set forth in this case is a generalization of the 
situation’here under consideration. It is not a specifically named or dated claim. 
As such, the Board must consider all aspects of the situation and is not limited to 
the specific on-property arguments, contentions, rules and assertions which 
normally accompany the consideration of a specifically identified claim or 
grievance. When the parties mutually agreed to submit this issue to this Section 3, 
Second Board of Adjustment, they mutually formed the QUESTION AT ISSUE in 
broad terms so as to seek a decision which could and would be made applicable to 
any and all situations involving the attendance at a “Training Camp” which would 
be held “during other than regularly assigned hours.” 

The systemwide rules agreement which was effective September 13, 1999, between 
the parties is referenced by both sides to the dispute. Rule 28 has received the 
majority of attention in this case. Rule 28 - OVERTIME HOURS reads as follows: 
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“RULE 28 - OVERTlh’lE HOURS 

(a) Time worked in excess of forty (40) straight time hours in any work 
week shall be paid at the applicable overtime rate except where 
such work is performed by an employee due to moving from one 
assignment to another, or where days off are being accumulated. 

(la) There shall be no overtime on overtime; neither shall overtime 
hours paid for, other than hours not in excess of eight (8), or ten 
(10) where assigned to a four day work week, paid for at overtime 
rates on holidays or for changing shifts, be utilized in computing 
the forty (40) hours per week, nor shall time paid for in the nature 
of arbitraries or special allowances such as attending court, 
deadheading, travel time, etc., be utilized for this purpose, except 
when such payments apply during assigned working hours in lieu 
of pay for such hours, or where such time is now included under 
existing rules in computations leadings to overtime. 

(c) Employees will not be required to suspend work during regular 
working hours to absorb overtime.” 

The sitaation which formed the genesis of this question concerns a set of 
circumstances in which a Signalman was required to attend a scheduled training 
program class on an assigned rest day of his regular assignment. For example, the 
Signalman was regularly assigned to a position which was scheduled to work four 
(4) ten hour days -- Monday thru Thursday. In this example, the Signalman 
attended programmed training classes on Tuesday thru Friday. Because Friday 
was one of the Signalman’s assigned rest days, the Organization argued that he 
should have been paid at the time and one-half rate for attending the training class 
on an assigned rest day. 

The Carrier argued that the training pro~gram was of mutual interest and benefit to 
both the Carrier and the employee and therefore the straight time rate of pay was 
proper under the circumstances and that such attendance at the training class was 
not “time worked” as referenced in Rule 28(a). 

Both parties cited prior Section 3 awards which, they say, support their respective 
positions in this regard. In addition, the Organization contended that “since there 
is nothing to show that the training was of any benefit to these employees, it must 
be held that they were performing service outside of their regular hours . . “ (pps. 
4-5 Employee Ex-Parte). On the other hand, the Carrier argued that the training 
program -- which has been in effect since 1995 -- was established and is conducted 
for the benefit not only of Signalmen but also for the benefit of employees of other 
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departments and, in general, covers such matters as Carrier’s operating 
instructions and rules, general safety procedures, company policies, 
cardiopulmonary resuscitation, customer service, as well as federally-mandated 
Roadway Worker Protection Regulations. Therefore, Carrier insisted that such 
attendance at these training classes on any assigned rest day was mutually 
beneficial to both the employees and the Carrier, was not “time worked” as that 
term is used in Rule 28(a) and payment at the straight time rate of pay was proper. 

This question does not plow new ground in the railroad industry. The basic issue of 
straight time payment versus overtime payment for attendance at a “mutually 
beneficial” training class outside of a regular tour of dtity has been addressed by a 
multitude of Section 3’Boards of Adjustment. 

Perhaps one of the more cogent discussions on this issue is found in Third Division 
NRAB Award No. 20323 where we read: 

“The Board does not mean to suggest that the issue in dispute is so 
clear of resolution that reasonable minds might not differ in 
determining the appropriate application of the Agreement to the facts 
presented in this dispute. Nevertheless numerous Awards rendered by 
a number of Referees have consistently determined that mandatory 
attendance at classes such as those fin issue in this dispute, do not 
constitute “work, time or service” so as to require compensation under 
the various Agreements. Because of the consistent holdings of prior 
Referees, we are reluctant to overturn the multitude of Awards.” 

Attention is also directed to the following awards, each of which made similar 
rulings: 

Award 40 - Public Law Board 713 
Award 24 - Public Law Board 6312 
Second Division NRAB Award Nos. 8986, 10241, 12234, 12235, 12359, 

12367, 12400, 12631, 12637,12639 
Third Division NRAB Award Nos. 7577, 10808,20707,20721,30047 

Each of these awards has dealt with the issue of attendance at a training or safety 
class which involved a genuine mutuality of interest theme in which both the 
employee as well as the Carrier benefited from the instruction. As such, it has been 
repeatedly held that such attendance at a mutually beneficial training class is not 
the same as “work, ” “time” or “service” as those terms are used in rules such as Rule 
28(a). 
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On the basis of the presentations as made by the parties in this instance, the Board 
is convinced that there was a mutuality of interest in the training program here 
involved. Therefore, the Board finds and so rules that attendance at a Training 
Camp during other than regularly assigned hours where the training is consistent 
with the “mutuality of interest” principle, the employees who attend such classes 
should be compensated at the straight time rate of pay. Carrier’s position in this 

regard is upheld. 

AWARD 

The question as posed in the QUESTION AT ISSUE his disposed of in accordance 
with these FINDINGS. 

James E. Mason 
man and Neutral Member 

Issued at Palm Coast, Florida this 30th day of October, 2001 


