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PARTIES } Missouri Pacific Railroad Company
TO THE ) and
DISPUTE ) Transportation-Communication Employees Union

QUESTION

AT ISSUL: May Carrier under the terms of Article
IV, Section 1, credit compensation for
overtime worked by a protected employece
on a position (or positions) acquired
subsequent to October 1, 1964 against
the guarantee of normal rate of compen-
sation, when the position to which such
employee was regularly assigned on Octo-
ber 1, 1964 did not normally work overtime?

OPINIGCH

OF BOARD: The claimant in this case held a Star Agent's posi-
tion on COctober 1, 1964, wihich worked six days a week.

_ Compensation was calculated on a monthly basis com-

prehending 211-2/3 hours, including holidays. The gquestion is

whether overtime hours now worked in a different position may be

applied as an offsat against guaranteed compensation.

While &laimant "did not normally work overtime," as
the issue indicates, his scheduled hours were considerably in
excess of a 40-hour weeXx. Neverthelegs, according to the Organ-
ization, Carriexr is required to pay him the difference between
his present 40-hour earnings and the pay he received for more
than 48. Accerding to Carrier, its method of computing the dif-
ference between Claimant's monthly earnings and his guarantee is
even more generous than required by the Agreement, but in no
event may the employvee justifiably seek to obtain the difference
between his protected compensation and his rate for a 40-houx
week.

Under Article IV, Section 1, Carrier is required to
‘insure that protected emplovees "shall not be placed in a worse
position with respect to compensation than the normal rate of
compensation” on October 1, 1964. There is no obligation to
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increase the October 1, 1964, compensation which would result
if it guaranteed a protected employee the monthly rate he
received for 211-2/3 hours in addition to overtime pay for
any hours now worked in excess of 40 per week. The employee
surely is not placed in a worse position so long as he works
no more hours than he had worked to obtain his guaranteed
rate.

The facts in this case make it unnecessary to
decide whether, as the Question suggests, an employee may be
required to work a greater number of hours as an offset against
his guaranteed rate than ne had worked in his protected position.

AWAR2RD

The answer to the Question is Yes,
relating it svecifically to the facts

of this case which concern the guaranteed
rate of a six-day position.
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Milton Frisdman
Neutral Member

Washington, D. C.
November/é , 1970
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